Bekæmpelse af væggelus i dit soveværelse

Denne artikel er skrevet med inspiration fra Politiken, som har haft flere artikler i de senere år om væggelus og hvilken plage de kan være, hvis de først er flyttet ind. Lad os gøre det helt klart: undgå væggelus for – næsten – enhver pris. Har du først fået dem indenfor er de svære at slippe af med.

Hvad er væggelus og har jeg fået dem?

Væggelusen er en lille blodsugende tæge, der er vild med at slå sig ned hvor mennesker bor og især sover. Det vil sige, vores seng og madras. Her gemmer de sig om dagen, men når mørket falder på kravler de frem og suger blod på hud der ikke er dækket. Det er ret klamt at tænke på og det er det da også! Tægen i sig selv er godt en halv centimeter lang, rødbrun og uden vinger.

De første tegn på væggelus vil ofte være at du vågner op med kløende bid eller knopper om morgenen. Her er det vigtigt at kende forskel på væggelus og for eksempel fnat.

Fnat er nemlig en mere almindelig kløende lidelse, der også giver røde knopper. Du kan læse mere om forskellen på fnat og væggelus, på den udmærkede side Fnatkur.dk. Her er der billeder af flere forskellige slags blodsugeres bid. Væggelus giver store røde bid, hvor fnat giver små røde knopper.

For at finde ud af om du har væggelus skal du først undersøge din seng. Kig under madrassen og især under sengen på trærammen. Du skal se efter små sorte pletter eller klatter, der er væggelusens ekskrementer. Hvis du finder noget skal du reagere hurtigt ellers spreder de sig til andre dele af boligen.

Behandling af væggelus

Er der kun tegn på væggelus et sted, kan du reagere hurtigt med at smide møblet ud, hvis det ikke har meget værdi. Herefter skal du vaske alt tøj du har været i kontakt med på mindst 60 grader. I mange tilfælde er det dog en bedre løsning at få hjælp fra en fagmand, der kan sprøjte med insektgift. Det er voldsomt, men væggelusen er en overlever, der kan klare sig 1 år uden mad.

Tags: